Zimą jem przetwory i kiszonki! Zdrowe jedzenie dla dziecka
Zima tuż-tuż!!! Rozpoczyna się trudny czas dla organizmów – naszego oraz ukochanych pociech. Przełom jesieni i zimy oznacza większą podatność na przeziębienia, wirusy oraz choroby. W przedszkolu Akademia Fantazji wiemy, jak sobie z tym poradzić. Zdrowe jedzenie dla dzieci to jeden ze sposobów.
W okresie jesienno-zimowym „szefowa kuchni” naszego przedszkola ustala menu, w którym witaminy i smaki lata znajdują się w różnorodnych przetworach. Na stołach pojawiają się dżemy, powidła, soki, konfitury, kiszonki… Dzięki temu posiłki są bardziej urozmaicone, a przede wszystkim zdrowe.
Zdrowe jedzenie dla dziecka – dlaczego warto podawać przetwory?
Przetwory owocowe i warzywne to w okresie zimowym doskonała alternatywa na dostarczanie organizmowi naturalnych składników i minerałów. Zdrowe jedzenie dla dzieci gości u nas niezależnie od pory roku. Nasze przedszkolaki ze smakiem zjadają na podwieczorek drożdżóweczki z owocami, ciasta dyniowe, marchewkowe lub z jabłkami. W przedszkolu Akademia Fantazji mamy zasadę próbowania przez dzieci surówek, sałatek, warzyw, owoców czy soków owocowych lub warzywnych.
Choć dostępność świeżych owoców może być ograniczona, sięgajmy po te dostępne w formie mrożonej lub konserwowej. Jagody, maliny czy truskawki zawierają cenne witaminy i antyoksydanty, wspomagając ogólną kondycję organizmu. Dodatkowo warto uwzględnić w diecie produkty bogate w witaminę C, takie jak cytrusy, kiwi czy papryka, które wspierają odporność przed infekcjami.
Zdrowe jedzenie dla dziecka powinno być urozmaicone. Przedszkolaki są niezwykle ciekawe nowości i chętnie próbują nieznanych sobie smaków. Być może czasami potrzebują do tego tylko niewielkiej zachęty.
Jak namówić przedszkolaka do jedzenia kiszonek?
Zimowe menu powinno obfitować w kiszonki, które wspierają pracę układu pokarmowego, wspomagają działanie układu odpornościowego, zawierają silne przeciwutleniacze. Są one również bogatym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C. Oprócz tego kiszone warzywa dostarczają witamin z grupy B, takich jak B1, B2, B6, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu. To bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci.
W Akademii Fantazji przedszkolaki jedzą surówki z kiszonej kapusty, z ogórkami kiszonymi czy papryką. Od najmłodszych grup przyzwyczajamy dzieci do nowych smaków i dajemy im możliwość próbowania i degustowania owocowych i warzywnych konfiguracji smakowych.
Jak zachęcić dzieci do próbowania zdrowych potraw?
Trudno ukrywać, że zdrowe jedzenie dla dziecka nie zawsze jest kuszące. W przedszkolu bardzo często naśladują kolegów, dlatego też łatwiej jest przekonać kilkulatka do nowości. Jak z tym problemem poradzić sobie w domu? Dla rodziców mamy kilka sprawdzonych rad:
- warto angażować dzieci w proces przygotowywania posiłków. Wspólne gotowanie daje im poczucie ważności i odpowiedzialności, co może zwiększyć chęć do spróbowania nowych potraw;
- dzieci są zafascynowane estetyką jedzenia, dlatego potrawy w kolorze tęczy czy mające ciekawe kształty mogą wydawać się im bardziej atrakcyjne;
- organizowanie degustacji, podczas których dzieci mają szansę spróbować różnych smaków jednocześnie, pozwala im odkrywać różnorodność i przyzwyczajać się do nowych doznań smakowych;
- ważne jest stworzenie pozytywnego otoczenia wokół jedzenia, eliminując presję i pozwalając dzieciom eksperymentować bez obaw.
Zachęcamy do pysznego i zdrowego życia 😊.