Dom pachnący pierniczkami… Wartościowe spędzanie czasu z dzieckiem
W większości domów czas przedświąteczny jest bardzo zabiegany. W tym zgiełku warto znaleźć chwilę na to, by spędzić czas z dzieckiem. Proponujemy złapanie oddechu przy rodzinnym wypiekaniu pierniczków, które mogą posłużyć również jako niezwykłe prezenty dla bliskich 😊.
Wspólne gotowanie i pieczenie to domowe prace, które maluchy wprost uwielbiają. Nie są oczywiście w tym mistrzami, ale czerpią prawdziwą radość, kiedy mogą zamienić się w małych kucharzy lub cukierników. Rodzicom przypominamy, że spędzanie czasu z dzieckiem to najlepszy prezent, jaki można mu ofiarować.
Wspólne pieczenie pierniczków krok po kroku
Spędzanie czasu z dzieckiem na pieczeniu świątecznych pierniczków? Dlaczego nie! Opiekując się na co dzień Waszymi pociechami, wiemy, że doskonale poradzą sobie z tym zadaniem. Z radością spełnią się w roli kuchcików i małych pomocników mamy lub taty.
Do wspólnego pieczenia pierników potrzebujemy:
- uśmiechu
- czystych rąk, a także
- 3 szklanki mąki pszennej, np. tortowa lub uniwersalna (ok. 500 g)
- 3/4 kostki prawdziwego masła (150 g)
- pół szklanki cukru drobnego lub cukru pudru (ok. 150 g)
- płynny miód (200 g)
- pół szklanki śmietany kwaśnej 18% (150 g)
- 4 żółtka średniej wielkości jajek
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka kakao
- przyprawy: łyżka cynamonu, łyżeczka mielonego imbiru, po pół łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry
Krok 1: Podgrzej miód z masłem i przyprawami
Wspólne gotowanie z dzieckiem to prawdziwa przygoda. Zacznijcie od umieszczenia w rondelku masła oraz miodu. Wybierzcie swój ulubiony rodzaj – najważniejsze by był płynny. Wsypcie łyżeczkę kakao oraz wszystkie przyprawy korzenne. Rondelek umieśćcie na palniku, ustawcie małą moc i podgrzewajcie kilka minut do całkowitego roztopienia się masła. Nic nie szkodzi, jeśli składniki się zagotują. Krem trzeba dokładnie wymieszać.
Podczas tego etapu zachowaj ostrożność, najlepiej by dziecko było tylko obserwatorem. Nie pozwalaj mu mieszać gorącego płynu ani podchodzić zbyt blisko do kuchenki, by przez przypadek się nie poparzyło.
Krok 2: Odstaw płyn do przestudzenia
Rondelek z zawartością odstaw na bok do przestudzenia. Powinien znajdować się poza zasięgiem rączek małego pomocnika.
Krok 3: Połącz śmietanę z sodą
W tym etapie gotowania z dzieckiem można je już śmiało zaangażować. Wymieszajcie pół szklanki śmietany kwaśnej 18% z dwiema łyżeczkami sody oczyszczonej. Jeśli na co dzień jadacie lżej, śmietanę można śmiało zastąpić jogurtem naturalnym. Nie może być jednak zbyt rzadki – najlepiej sprawdzi się gęsty i kremowy.
Krok 4: W misce umieść mąkę, żółtka i śmietanę (lub jogurt)
W dużej misce umieść 500 gramów mąki pszennej. Są to około 3 szklanki (można założyć, że szklanka mąki pszennej waży 150-160 g). Dodajcie też żółtka i śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną.
Krok 5: Dodaj cukier i przestudzony płyn
Do miski z mąką, żółtkami i śmietaną z sodą dodajcie pół szklanki drobnego cukru (może być trzcinowy), a na koniec wlejcie przestudzony, słodki płyn korzenny. Zawartość rondelka może być ciepła, ale nie gorąca. Całość dokładnie wymieszajcie za pomocą łyżki. Wyjdzie gęste i kleiste, ale po nocy spędzonej w lodówce zrobi się idealnie plastyczne. Przykryjcie je zatem dokładnie folią i włóżcie do lodówki przynajmniej na 10 godzin.
Krok 6: Po schłodzeniu ciasta, wycinaj pierniczki
Schłodzone ciasto powinno mieć strukturę plasteliny. Ten etap dzieci uwielbiają, ponieważ mogą dać upust swojej kreatywności. Wcześniej trzeba jednak przystąpić do wałkowania.
Oprósz dłonie mąką i uformuj z ciasta kulę – dla wygody można podzielić je na mniejsze partie. Przed wałkowaniem posyp stolnicę lub blat niewielką ilością mąki, by uniknąć przywierania. Ciasto trzeba rozwałkować na placek grubości przynajmniej 6 mm. Możesz śmiało wycinać pierniczki grube nawet na 1 cm. Przygotujcie wykrawaczki ze świątecznym motywem i zacznijcie z dzieckiem wycinać pierniczki.
Krok 7: Piecz pierniczki
Wycięte pierniczki układajcie obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami trzeba zachować spore odległości, ponieważ rosną w piekarniku. Po wycięciu pierwszych pierniczków najlepiej ponownie zagniatać resztki ciasta, dodawać kawałek świeżego i znowu wałkować na placek.
Każdą partię pierniczków pieczcie przez 12 minut na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu można je od razu wyjmować z piekarnika i układać na kratce do przestudzenia. Pierniczki świąteczne stygną bardzo szybko.
Krok 8: Przestudź i dekoruj pierniczki
Kiedy pierniczki wystygną, zacznijcie je dekorować. To wspaniały pomysł na spędzanie czasu z dzieckiem i innymi członkami rodziny. Być może nie stworzycie dzieła sztuki, ale coś o wiele lepszego 🙂.
Smacznego😊